ÇİNİYİ DUYUYOR ÇİNİYLE KONUŞUYOR
Geleneksel Türk çini sanatının artık yeni bir yorumcusu daha var: Nilay Tonka. Nilay doğuştan işitme engelli. Bu nedenle konuşma zorluğu da çekiyor. Ancak bunlar onu yıldırmış değil. Sessiz dünyasında ifade edemediklerini, ruhundaki incelikleri yaptığı çinilerle anlatıyor. Çiniler onun ağzı, dili olmuş.
Nilay Tonka, 1999 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nü birincilikle bitirdi ve üniversitedeki başarısı nedeniyle 1999 yılı Sakıp Sabancı Geleneksel Türk El Sanatları birincilik ödülüne layık görüldü. Son olarak da Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde kendi kişisel sergisini açtı.
Bu sergi için okuldan mezun olduğundan beri gece gündüz büyük bir emek ve sabırla çalıştı. Hatta yaptığı eserleri fırınlamak için Kütahya'ya götürdü. Nilay klasik Osmanlı motiflerinden, geleneksel Türk çini sanatının temalarından, Rumi, İznik ve Kütahya desenlerinden esinleniyor, ama ortaya çıkan sonuç kendi hayal dünyasının ürünü. Yeşil ve mavi renge özel bir tutkusu var.
Ailesi Nilay'ın işitemediğini öğrendiğinde o henüz üç yaşındaydı. Anne baba ve kız o andan itibaren müthiş bir mücadeleye girdi. Önce Nilay'a bir konuşma öğretmeni tutuldu. Eğitim hayatına başladığında normal okullarda okudu. Üniversite dahil, eğitim hayatı boyunca birçok kere birinci oldu. Bir kere birinciliği kaçırarak ikinci oldu sadece.
Beş yaşında çizdiği Miki Amca resimleri herkes tarafından çok beğenilince, önünde yeni bir yol açıldı. Üniversitede Güzel Sanatlar bölümünü kazandı. İki senelik eğitiminden sonra sıra, bir bölüm seçmeye gelmişti. O sırada Nilay, Ayşe Kulin'in ünlü seramik sanatçısı Füreya Koral'ın hayatını romanlaştırdığı "Füreya" adlı kitabını okuyordu. Bu kitap onun tercihini belirledi. Füreya'nın tüm talihsizliklerine rağmen hayata yenilmeyip, kendini seramiğe vererek büyük bir sanatçı olması onu çok etkiledi. Çini Bölümü'nü seçti ve oradan da birincilikle mezun oldu.
Nilay'ın şimdi en büyük isteği kendisine ait bir atölye açmak ve yeni tasarımlarını burada üretmek. Bu atölyeyi aynı zamanda bir kursa dönüştürecek ve öğrenci yetiştirecek. Sergilenen eserlerin satışından gelen para, bu atölyeyi açması için maddi destek olacak.
Nilay Tonka'nın sergisi, İstanbul Ortaköy Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde 10 Kasım tarihine kadar her gün saat 10.00 - 18.00 arasında açık. Tel : 0212-261 27 91.
Seda DERİN
4 Kasım 2001 - Hürriyet Pazar